سلام
در این پست می خواهم یکسری اطلاعات برای عزیزانی که قصد شرکت در آزمون تحصیلات تکمیلی رشته مهندسی علوم و صنایع غذایی رو دارند بنویسم که البته امیدوارم براشون مفید باشه. شاید به نظرتون نوشتن این مطالب در همچین زمانی یعنی درست۲ ماه بعد از آزمون ارشد و در حالی که هنوز ۱۰ ماه تا آزمون بعدی زمان باقی است عجیب باشه ولی به نظر من بهترین موقع است برای کسانی که می خواهند آزمون سال بعد شرکت کنند الان به دنبال اطلاعات باشند و از تجربیات دیگران درس بگیرند تا در زمانی که باید وقتشون رو فقط صرف مطالعه کنند به دنبال روش مطالعه و برنامه ریزی و جزوه نگردند.
آزمون تحصیلات تکمیلی رشته مهندسی علوم و صنایع غذایی
سلام
در این پست می خواهم یکسری اطلاعات برای عزیزانی که قصد شرکت در آزمون تحصیلات تکمیلی رشته مهندسی علوم و صنایع غذایی رو دارند بنویسم که البته امیدوارم براشون مفید باشه. شاید به نظرتون نوشتن این مطالب در همچین زمانی یعنی درست۲ ماه بعد از آزمون ارشد و در حالی که هنوز ۱۰ ماه تا آزمون بعدی زمان باقی است عجیب باشه ولی به نظر من بهترین موقع است برای کسانی که می خواهند آزمون سال بعد شرکت کنند الان به دنبال اطلاعات باشند و از تجربیات دیگران درس بگیرند تا در زمانی که باید وقتشون رو فقط صرف مطالعه کنند به دنبال روش مطالعه و برنامه ریزی و جزوه نگردند.
در ابتدا باید دید که شما در چه شرایطی هستید و در کدام دسته از داوطلبین ارشد قرار می گیرید.
دسته اول: قصد درس خواندن ندارند و صرفا چون لیسانس گرفتن فکر می کنند باید در این آزمون که البته احتمالا اکثر دوستانشون هم شرکت کرده اند شرکت کنند.
دسته دوم: افرادی که تا تاریخ۱/۷/۹۲ فارغ التحصیل نمی شوند(لیسانس) و صرفا هدفشون کسب تجربه است.
دسته سوم: افرادی که برای نشستن سر کلاس تحصیلات تکمیلی برنامه دارند برای قبولی حاضراند وقت بگذارند .
و البته افراد اندک دیگری هم با اهدافی غیر از این سه دسته در آزمون شرکت می کنندکه عموما اهمیت چندانی ندارند.
در بین تمامی شرکت کنندگان رقابت اصلی تنها در بین یک دسته وجود دارد،دسته سوم که شاید تعداد آنها در رشته صنایع غذایی از ۶۰۰ نفر بیشتر نباشد.
و این نکته بسیار مهمی است که شما بدانید برای تبدیل رتبه شما از ۲۵۰۰ به۸۰۰ فقط نیاز به یک دور روخوانی جزوات دارید، اما در صورتی که قصد دارید از رتبه۵۰۰ بـه۲۰۰ برسید کار سختی پیش رو دارید و نیز اگر بخواهید این رتبه را به زیر۱۰۰ برسانید کار از آن هم سخت تر و سخت تر می شود.
حال رو صحبتم با شماست که قصد دارید هر طور شده از این سد علمی عبور کنید و توی این فکرید که:
چطوری باید برنامه ریزی کنید
چه منابعی را مطالعه کنید
اصلا چه مدتی باید وقت گذاشت
روزانه چند ساعت باید درس خواند
آیا هم زمان با کلاسهای دانشگاه،کلاس زبان و یا حتی کار ،می توان برای شرکت در آزمون ارشد برنامه ریزی کرد
برای پاسخ به این سوالات و دیگر سوالات بهترین و ساده ترین راه مراجعه به :
قبول شدگان ۲ سال اخیر
استادان دانشگاه
و البته مشاوران تحصیلی و کنکور است.
سعی کنید هرگز در مشورت گرفتن به یک نفر بسنده نکنید
همچنین شما می توانید با بررسی دفترچه ۲ ارشد سال گذشته ظرفیت تقریبی امسال را متوجه شوید
و نیز با بررسی دفترچه سوالات ۱۰ سال اخیر نوع طراحی سوالات آزمون را متوجه شوید ، به عنوان مثال در درس تکنولوژی موادغذایی می توانید با بررسی تعداد سوالات هر یک از تکنولوژیها به این نتیجه می رسید که تعداد آنها با هم برابر نیست و فرضاَ تعداد سوالات تکنولوژی فرآورده های لبنی از سایر تکنولوژیها بیشتر است.
خوب پس از مشورت گرفتن از افراد و کسب اطلاعات کافی می خواهیم برنامه ریزی کنیم و این بسیار مهم است بدانید قبولی در ازمون تنها به سه عامل وابسته است:
برنامه صحیح
اجرای برنامه به طور صحیح
و دیگری مربوط به ۲ ساعت آزمونه
اول از همه باید بدانیم چه مدتی زمان برای خواندن نیاز داریم که این به موارد ذیل بستگی داره:
۱- سطح علمی اکنون شما: مثلاَ اگر شما سال گذشته در آزمون شرکت کرده اید و اگر چند ماهی برای آن مطالعه داشته اید شرایط بهتری خواهید داشت
۲- کدام دروس را می خواهید مطالعه کنید: شاید تا به حال شنیده باشید که اغلب قبول شدگان ارشد صنایع غذایی یکی از دو درش زبان و ریاضی را کنار گذاشته اند و تنها یکی از آنها را خواندند و بهتر است بدانید این دو درس را می توان از زمانبر ترین دروس دانست
۳- و مهمترین بحث برای مدت مطالعه جنبه روانی آن است که به شخصیت شما برمی گردد.
شاید تا کنون تجربه مطالعه طولانی مدت نداشته باشید، در این صورت بهتر است بدانید خواندن برای آزمون ارشد تفاوت زیادی با مطالعه در فصل امتحانات پایان ترم دارد. مطالعه برای آزمون حالتی فرسایشی دارد در واقع زمان مطالعه را نباید از حداکثر آن بیشتر باشد.
بطور میانگین می تونم زمانی بین ۳ الی ۶ ماه رو بهتون پیشنهاد کنم
روزانه چند ساعت درس بخونیم: اگر شما سر کار نمی روید و یا دانشجو نیستید می تونید تمام وقتتون رو به جز ساعاتی که صرف اومرات شخصی می کنید، صرف مطالعه کنید فقط این موارد رو در نظر بگیرید مهم نیست عادت دارید شب درس بخونید یا روز، فقط به اندازه کافی بخوابید تا خستگی،بی حوصلگی سراغتون نیاد و از مطالعه دلزده نشوید. شما می تونید توی خونه یا کتابخانه درس بخوانید، اونی رو انتخاب کنید که اونجا ارامش و تمرکز بیشتری دارید حتی اگر مسیر کتابخونه ۱ ساعت وقت شما رو میگیره ولی اونجا تمرکز بیشتری دارید حتما به اونجا برید.
در هر حال مطالعه در شرایط ایده ال روزانه می تونه بین ۸تا۱۲ ساعت هم باشه وبرای یک داوطلب ارشد این رشته حداقل روزانه نیاز به ۴ ساعت مطالعه دارید.
نکات زیر رو هم برای برنامه تون در نظر بگیرید.
برنامه شما باید انعطاف پذیر باشد و رخدادهای غیر قابل پیشبینی مانع از رسیدن شما به اهداف برنامتون نشه.به عنوان مثال یک روز در هفته را به دروس عقب افتاده اختصاص دهید
برنامه دارای بخشهای کوچک و بزرگ باشه: به عنوان مثال شما ۵ ماه زمان دارید و میخواهید جزواتتان را ۳دور مطالعه کنید در نهایت هم مدتی تست بزنید، آنرا به صورت زیر برنامه ریزی می کنید:
فاز۱ (۱.۵ ماه ) دور اول جزوات
فاز۲(۱.۵ ماه ) دور دوم جزوات
فاز۳ (۱ ماه ) دور سوم جزوات
فاز۴(۱ ماه ) تست زنی
سپس فاز یک را تقسیم بندی کنید به بخشهای کوچکتر (هفت) و میزان پیشرفت هر درس را پس از هر هفته مشخص کنید و در نهایت تعیین کنید در هر روز کدام دروس را مطالعه میکنید. سعی کنید در هر یک هفته تمام دروس را بگنجانید و وقتی را که برای هر درس می گذارید حجم مطلب آن ضریب درس در آزمون(ارزش درس) و مطالعات قبلیتان را در نظر بگیرید.
نیازی نیست از همان ابتدای نوشتن برنامه وارد جزئیات فازهای۲،۳ و بعدی شوید، شما می توانید فاز دو را در هفته پایانی فاز۱ تقسیم بندی کنید و در جزئیات آن از تجربیاتی که در فاز۱ کسب نموده اید استفاده کنید و همینطور جزئیات مابقی فازها را هم به همین ترتیب در هفته اخر فاز قبلی مشخص کنید.
برنامه شما باید جامع باشد و فقط برای مطالعه برنامه ریزی نکنید، برای تفریح،امورات روزانه،غذا خوردن و حتی حمام رفتنتان برنامه داشته باشید.
تا لحظه آزمون برنامه داشته باشید و اینگونه نباشد که برنامه شما ۱ماه یا ۱ هفته به آزمون تمام شود در غیر این صورت شما دچار سرگردانی می شوید و این مساله در ۱ هفته مانده به آزمون می تونه تاثیر منفی زیادی روی شما بگذاره.
سعی کنید توی برنامه برای خودتون مشوق هایی رو در نظر بگیرید و پس از پایان هر بخش از برنامه به خودتون جایزه بدید این می تونه یک شب شام مورد علاقه تون یا یک تفریح ۴ ساعته با دوستان در قهوه خانه و کافی شاپ باشه.
از نزدیک شدن به موارد زمان گیر نظیر بازیهای کامپیوتری، اینترنت حتی به عنوان جایزه شدیدا اجتناب کنید.
هیچ وقت به تعطیلات طولانی نروید، کنار گذاشتن مطالعه برای بیش از ۱ روز ممکنه باعث بشه شما کلاَ برنامتون رو کنار بگذارید و این یعنی هدر رفتن تمام زحمتهای شما!
همیشه اولویت رو به برنامتون بدید، منظورم ساده است،در حالی که شما در کتابخونه مشغول مطالعه هستید ، دوست شهرستانی شما با شما تماس میگیره و بهتون این خبر خوش رو میده که الان نزدیک شماست! می تونید ۱ ساعت بعد از پایان زمان مطالعتون در کتابخونه با اون قرار بزارید و پس از دیدن اون با هم دوری در پارک و بازار بزنید و بعد تو صحبتهاتون متوجهش کنید که شرایطتون طوری نیست که بتونید بیشتر با اون باشید، هر چه باشه امروزه افراد زیادی اطراف ما به عنوان دوست و آشنا و همسایه زندگی می کنند که مطمعنا آینده ما برای خودمون بیشتر از ۱ ساعت شادی یا ناراحتی اونها اهمیت داره.
برای آزمون کدام دروس رو بخوانیم:
دروس آزمون شامل : ۱- تکنولوژی موادغذایی ۲- میکروبیولوژی ۳- شیمی ۴-اصول مهندس و طراحی کارخانه ۵- زبان خارجه ۶- ریاضی هستند.
که هر کدام شرایط و مسائل مربوط به خود را دارند.
۱- تکنولوژی موادغذایی: خود شامل تکنولوژیهای لبنیات،قند،کنسرو،روغن،غلات و اصول نگهداری موادغذایی می باشد که تعداد سوالاتشان با هم برابر نیست و شما باید با بررسی آزمون سالهای گذشته علل خصوص پارسال میزان اهمیت هر تکنولوژی را بیابید.
درس تکنولوژی مواد غذایی با اینکه بالاترین ضریب را در بین دروس آزمون ارشد دارد ولی حجم بالای مطالب آن باعث شده که خواندن دروس تکنولوژی مزیتی نسبت به سایر دروس مانند شیمی و میکروبیولوژی نداشته باشد. شایان ذکر است تعداد سوالات تکنولوژی در آزمون ۴۵ سوال است، زبان و ریاضی هر کدام ۳۰ سوال و سایر دروس هر کدام۲۵ سوال دارند.
۲- میکروبیولوژی:
از دروس مهم است که بعضی از داوطلبین وقت زیادی را صرف آن می کنند و با توجه به حجم بالای مطلب اسمهای پیچیده،طولانی و شبیه به هم ، اختلافات ناچیز و جزئی بین خصوصیات و مشخصات میکرواورگانیسمها همگی باعث شده که مطالعه این درس با دشواریهایی همراه باشد که در سایر دروس مورد مطالعه دیده نمی شود. توصیه میکنم میکروبیولوژی را بیشتر از سایر دروس دور کنید، حتما به هنگام مطالعه خلاصه نویسی کنید جدولی از باکتریها خصوصیاتشان،بیماریهایشان همینطور برای مخمرها و کپکها تهیه کنید. ترجیحا برای مطالعه از منابع مختلف استفاده کنید(از اینکه ممکن است در صورت مطالعه چند رفرنس گیج شوید نترسید چرا که غالب مطالب منابع مختلف یکی است وتنها بعضی نکات کوچک کم و زیاد شده اند که البته ممکن اس ت سوال از همجا بیاید) اگر مفهومی مطالعه کنید هرگز دچار سردرگمی شوید. به هر حال بهتون توصیه می کنم اول یکی دو دور جزوه دکتر خداییان چگینی (پارسه) رو مطالعه کنید بعد سراغ سایر منابع برید.
۳- شیمی :
مهمترین درسی رو که باید برای ارشد بخونید شیمی است حتی اگر وقت زیادی دارید و فرضاَ قراره از ۳ ماه دیگه برنامه مطالعه تون رو شروع کنید به نظر من می تونید امروز از بیوشیمی و یا حتی شیمی آلی شروع کنید و در تاریخی برنامه مطالعتون بطور جدی شروع شد به سراغ شیمی مواد غذایی بروید و آنرا عمیقاَ مطالعه کنید. دلیل اهمیت زیادی که شیمی نه تنها برای آزمون ارشد بلکه کلاَ در رشته صنایع غذایی دارد ارتباط آن با سایر درس این رشته است. همانگونه که میدانید درس شیمی پایه تمام تکنولوژیها و درس میکروبیولوژی است. در واقع زمانی که شما در حال مطالعه شیمی هستید در واقع همزمان دارید پاسخ سوالات تکنولوژی روغن،لبنیات،غلات و ... رو می خوانید . به جرات می تونم بهتون بگم خواندن شیمی یعنی خواندن درسی با ضریب۸ ، پس هر چه زمان صرف آن کنید کم است.
۴-اصول مهندس و طراحی کارخانه :
همانطور که میدانید این در واقع دو درس شراط کاملا متفاوتی دارند و اغلب دانشجویان بر این باورند که اصول مهندسی یکی از سخت ترین دروس است و البته اصول طراحی هم با توجه به گستردگی مطالب، سوالات تحلیلی و شاید از همه بدتر نظارت متفاوت و بعضاَ متناقض اساتید سرآمد این حوضه شاید پیچیده ترین درس برای ازمون ارشد این رشته است.
اما اگر بخوبی آزمونهای سالهای گذشته را بررسی کنید خواهید دید اغلب سوالات اصول مهندسی ساده هستند و در واقع طراحان سوال کمتر به دنبال پیچیده کردن سوال بوده اند. با اینکه مطالب این درس کمی سنگین تر از سایر دروس است ولی این نکته را باید در نظر گرفت در صورتی که شما انتقال حرارت رو یاد گرفتید مطمعن هستید همیشه یکی دو سوال از این مبحث می آید و احتمال ۹۰٪ پاسخ صحیح می دهید. شاید بتوان چکیده هر فصل اصول مهندسی را در یک صفحه و در قالب یکی دو فرمول و چند خط گنجاند که این نیاز به مطالعه با صبر و فقط فقط مفهومی دارد.
در مورد اصول طراحی هم متونم بهتون بگم جزوات و کتب مختلف رو بخونید اما جزوه دکتر شاهدی اصفهان رو حتماَ چند دور بخونید.
۶-۵ زبان خارجه و ریاضی : عموماَ داوطلبین یکی از این دو درس رو برای مطالعه انتخاب می کنند که میشه به جرات گفت که کار درستی هست، مگر آنکه شما در هر دوی این دروس قوی باشید و بدانید با صرف زمان کمی برای مطالعه آنها می توانید هر دو را بالای ۲۰٪ بزنید در غیر اینصورت به شما توصیه می کنیم یکی از این دو درس را که در آن توانایی بیشتری دارید را برای مطالعه در برنامه بگنجانید و دیگری را به طور کل حذف کنید. در هر حال این هم مهم است بدانید که اگر سرعت خیلی بالایی در تست زنی ندارید مطالعه هر دوی این دروس بی فایده است چرا که ممکن است در موقع آزمون آنقدر فرصت پیدا نکنید که سوالات هر دو را بخوانید، برای سنجش سرعتتان هم می توانید از آزمون سالهای گذشته اشتفاده کنید و وقت بگیرید البته از آزمونهایی استفاده کنید که مربوط به سالهای اخیر باشد و در ضمن حداقل در چند ماه اخیر تستهای آنرا نزده باشید.
در ضمن بهتر است بدانید برای رتبه های تک رقمی هم نیازی ندارید همه دروس را بخوانید یعنی شما می توانید کلت ریاضی را کنار بگذارید و رتبه۸ ارشد شوید! کارنامه قبول شدگان سالهای قبل را بررسی کنید به سرعت متوجه این موضوع می شوید.
در نهایت هم باید بهتون بگم حتما عمقی و مفهومی مطالعه کنید حتی دور آخر مطالعه و تستها .
و در پایان براتون چندتا لینک گذاشتم که امیدوارم بهتون کمک کنه:
دانلود سوالات کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی - علوم و صنایع غذایی ۱۳۹۱
کليد اوليه آزمون تحصيلات تکميلي (کارشناسي ارشد ) سال 1391
لطفا نظراتتون در مورد این مطلب و تجربیاتتون در آزمون ارشد رو در بخش نظرات این پست برامون بنویسید.